Ontdekking op zondag: veerpont Keimpetille

Een heerlijke Hollandse dag; wind, zon en wolken. Prachtige vergezichten, wolkenmassa’s, priemende zonnestralen, straffe windvlagen. Een rustige dag, een zondag. Er op uit! De fiets brengt ons vanuit Leeuwarden via Marssum met haar kaatsende jeugd langs het schelpenpad naar Engelum. Op naar Beetgum waar we afbuigen in zuidoostelijke richting langs het kassengebied richting Menaldum. Vlak voor het dorp ontwaren we een bord van Tegelfabriek Albarello. In Makkum gaan ze een andere koers varen, de Alberello blijkt springlevend getuige hun werkzaamheden onlangs in het Rijksmuseum in Amsterdam. Zo dichtbij en nooit geweten….weer wat geleerd!

Op de vlaktes tussen Slappeterp / Schingen en Peins veegt de wind ons stevig de oren. We draaien de Zweinserweg op en koersen af op de tunnel onder de snelweg A31. Bovenaan draaien we naar links en vervolgens naar rechts en dan vol vaart af op de bestemming van de dag, veerpont Keimpetille. Het waterbuurtje waar het naar genoemd is, heet eigenlijk Kingmatille, maar in de volksmond Keimpetille, dus zo komt het nieuwe veer aan z’n naam. We hebben het pontje vanochtend op de kaart ondekt, dus alle reden het op te nemen in een lekkere tocht.

Het op zonne-energie werkende aluminium veerpontje voor fietsers en wandelaars is in september 2011 in de vaart gekomen, als opvolger van de pont die er tussen 1946 en 1963 voer. De voornamen van de laatste pontbaas, Jacob Petrus Miedema, sieren het pontje dat vorig jaar maar liefst 7000 mensen het Van Harinxmakanaal overzette. De ontvangst bij de pont is allerhartelijkst. De vrijwilligers van vandaag hebben een rustige dag en staan ons met folders over pont en omgeving graag te woord.

Trots zijn ze op hun pont die ze met 30 vrijwilligers in de vaart houden. Een historische verbinding tussen noord en zuidoever. Ooit een brug over de toenmalige Harlinger Trekvaart, later een pont, die in ’63 vanwege geldgebrek stilgelegd werd. En nu de Jacob Petrus, die dankzij een groot aantal fondsen, sponsors en bedrijven vele duizenden fietsers en wandelaars voor een euro overtocht biedt. Graag leggen de schippers van vandaag ons nog de verschillende fietsroutes uit, voor ze weer naar de overkant varen.

Wij vervolgen onze weg aan de zuidoever richting Op Hatsum, dat naast het stationnetje van Dronrijp is gevestigd in het voormalige koffiehuis. Even een knik in de weg en dan Rewert en, oeps wat staat daar? Het oude veerhuis uit 1652 te koop? Wat een pracht….door naar Hilaard. De Achmeatoren steekt scherp af tegen het wolkendek van Leeuwarden. Op naar huis, windje achter en straks genieten met een kop thee. Heerlijk aan tafel, met de meegekregen folders van de mannen van de veerpont, de uitleg bij de dorpen in Karstkarels 419 x Friesland en alle schoonheid die we onderweg weer hebben ontdekt. Wat is een stad zonder fantastische omgeving…?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s